torsdag 5. mars 2009

Pullback!

Markedet åpner ned, men henter seg inn igjen. Gårsdagens oppgang var tross alt på 6% igår.

Goldman Sachs oppgraderer Tandberg fra 90 til 130 kr, og det løfter aksjen 3.3% den første handelstimen. For hver time som går, så minsker sjansene for en PW, og investortilliten kommer tilbake i aksjen.

Obligasjonseierne solgte til John F igår, og det tar bort et uromoment når hovedaksjonær skal forhandle med verft og banker. Det er viktig å presisere at problemene til Golden Ocean er IKKE løst enda, og det kan godt komme en giga emisjon veldig snart.

Questerre Energy kan få seg ytterligere løft pga. Tallisman legger frem tall i dag!

14 kommentarer:

Anonym sa...

03.09 Kjøp GOGL 20 000 77 200.00

3.86 + 4000 til 3.80


mvh siddis

Anonym sa...

regner med vi kan få en kraftig sell-off før helgen, tror mange vil være shaky på eventuelle long-posisjoner på fredag

Anonym sa...

ville ikke tatt i GOGL med en pølseklype nå engang.

jeg er redd for emisjon eller konvertering av obligasjoner fra Fredriksens side. Kanskje AS kan kommentere dette ytterligere.

Anonym sa...

Sitter i cash til neste uke. Føler at dette er bingopreget nå.

God helg, keep up the good work.
Lasse 74

Anonym sa...

Tildels enig med deg Lasse. Solgte TAA og YAR på morgenen idag med litt gevinst. Sitter med SDRL og bull. Tror jeg selger det også å avvente til uka. Sittet i SDRL siden tordag i forrige uke å synes ikke den har vært noe særlig.

odd-Erik

Anonym sa...

Enig i sdrl OE. Alle er bull, men den stiger ikke. Olja har jo steget endel denne uken, men sdrl har lagget.

Lei av å ryke på stopp loss. Greit å ta en pause. Finne på noe annet enn å glane på skjermen.

Lasse 74

AksjeSpekulanten sa...

markedet kommer i kjøpsmodus igjen i ettermiddag. TAA er sterk!

..Ingen market moving news fra Tallisman. Vær forsiktig med QEC

Anonym sa...

AS: Hvorfor tror du markedet snur opp i ettermiddag??

Lasse 74

AksjeSpekulanten sa...

..Fordi jeg tror vi er inne i en større bevegelse opp (bear market bounce), og da skal man tørre å kjøpe svakhet. Jeg venter dog til USA har åpnet..

Anonym sa...

Avventer litt med å kaste mine buller å SDRL. Bullene har jeg i noe pluss å SDRL ligg jeg litt i minus på. Futtene ser jo ikke så veldig bra ut enda da.

Odd-Erik

Irwin Mooner sa...

Det lønner seg som regel å kjøpe slik svakhet som det vi ser nå.

-OSE er ned mye intra
-SP Future er mye ned, stor sjanse for at USA skal tette gap, med dertil stigning på OSE utover ettermiddagen.

Bull, med relativt tight stop.

Anonym sa...

Tenkt noe mer på Lappland goldminers? Litt info:
Lappland Goldminers har varslet at de initielle kostnadene for oppstart av hovedprosjektet Fäboliden allerde har falt dramatisk, og selskapet er derfor i gang med en ny og oppdatert lønnsomhetsstudie. Videre er også tiden for leveranser av anrikningsverk med mere kraftig redusert.

Men som jeg har påpekt er det marginene for selskapene som er (og vil fortsette å bli) kraftig forbedret, og om gullprisen vil fortsette å stige eller ikke er i så henseende ikke nødvendig. Det holder at den ligger flatt. Og utsiktene for at gullprisen skal holde seg på dagens nivå er svært gode. For å si det forsiktig.

I "normale tider" er det slik at juvelindustrien, særlig i India står for det meste av etterspørselen med ca 60-70%. Men i disse "unormale tider" er det store investorer som står for etterspørselen, og i effekt har disse skjøvet smykkeindustrien mer eller mindre helt ut av bildet.

Riktignok er det slik at smykkeindustrien aldri kjøper på stigende priser men derimot venter til prisene faller. Noe som i dagens situasjon legger et effektivt "gulv" for gullprisen når investorene eventuelt tar en pause. Men hovedpoenget her er at etterspørselen fra investorer kommer på toppen av juvelindustrien. Og det i en slik grad at juvelindustrien nærmest "skyves ut".

Så det store spørsmålet for gullprisens vedkommende er om disse nye "gull-investorene" er i ferd med å trekke seg ut av gull. Og da er det interessant å spørre hvem er de og hvorfor kjøper de?

Disse investorene er "smart money" og de kjøper gull rett og slett fordi de ikke ser noen som helst grunner for at bankinnskuddene deres skulle være trygge. De ser at banker verden over er i ferd med å gå overende i tusentalls og at deres og vanlige mennesker bankinnskudd dermed står i fare.

Millioner som tidligere sto "trygt" på konto i bank plasseres derfor nå TRYGT i gull. Og der blir de stående til krakket er over og alle bankene som skulle gå konkurs har gått konkurs. Og det er mange år igjen før vi er kommet dithen.Gullprisen har nå steget i hvert eneste år i de åtte foregående årene (2000-2008) siden "The Brown Bottom", da England solgte ut sin gullbeholdning, og var det eneste metallet som steg i 2008. Grunnet slike investorer.

Under alle disse tidligere årene har det vært storsalg av gull fra sentralbanker inn i markedet, men dette har altså ikke klart å sette en stopper for prisveksten. Så at IMF nå varsler salg av gull hadde jeg tatt med knusende ro. Som nevnt er det nå helt andre forhold som råder på etterspørselessiden.

Tvert om er det andre ting en heller burde være oppmerksom på nå når marginene endrer seg radikalt for gullselskapene og det er at det vil bli lønnsomt å utvinne gull fra "gråberg" med langt lavere gullgehalt enn tidligere. En vil altså kunne utvinne gull fra gruver med langt lavere "grade" enn tidligere. Og gullselskapenes reserver vil øke.

Men dette vil ikke øke den totale produksjonen av gull som en kanskje skulle tro i første omgang, derimot vil det på kort sikt (årevis) gi fallende produksjon. Grunnen til dette er gråbergskapasiteten i anrikningsverkene og tiden det tar for nye gruver å starte opp. For gullselskapene er det nemlig to ting som er viktig. Det ene er lønnsom gullproduksjon og det andre er reserver.

Som et enkelt eksempel kan du se for deg en lang gullåre med en vidde på 1000 meter der et selskap etter mange år med kartlegging har funnet nøyaktig hvor mye av denne bredden som er lønnsom å utvinne. La oss si at selskapet har funnet ut at det finnes en bredde på 100 meter i midten der gullgehalten er høy nok til å gi selskapet lønnsomhet.

Selskapet planlegger og bygger derfor for å bryte 100 tonn "gråberg" årlig. Som gir X antall unser. Og det som da skjer dersom det viser seg at kostnadene skulle falle til eksempelvis det halve, er at vidden som nå kan utvinnes lønnsomt blir utvidet til 200 meter. Med den følge at snittet for gullgehalt per tonn går ned mens selskapet fremdeles kun vil ha kapasitet for 100 tonn "gråberg".

Produksjonen av X antall unser går altså ned. Samtidig som selskapet tjener like mye som før. Og for prisingen av selskapet er økte reserver er et pluss.

Så forbedrede marginer i årene fremover for gullselskapene gir altså på kort sikt (årevis) fallende produksjon inn i et marked med økende etterspørsel. Og det i en produksjon som allerede har falt såpass at enkelte "gold-bugs" i noen år nå har snakket om et mulig "Peak Gold". Jeg tror ikke det blir mindre slikt snakk i fremtiden;-)

Og jeg tror heller ingen skal bekymre seg noe særlig for hverken gull eller gullselskapenes fremtid.

Anonym sa...

Kjøper litt i Songa og Rec nå,
forsiktig.
Songa har falt veldig hardt i forhold til gode 4q - tall.

Oli

Anonym sa...

Faen ass. Solgte GOGL i panikk her om dagen for 1,60.. Tabbe