mandag 9. mars 2009

Merck og Schering-Plough skal fusjonere..

.. og jeg har skrevet tidligere at nyheter rundt oppkjøp og fusjoner kan være triggeren som får markedet til å bounce. Denne fusjonen er enorm, og vil gi et løft i sentimentet. Market capen til Merck er 48 mrd USD, og Schering-Plough 29 mrd USD. Sistnevnte blir plukket opp til 34% premium fra fredagens sluttkurs. Dette løfter S&P Futures!

OPPDATERING kl 14.01

Tandberg stiger 4% på kommentarer fra Polycom som ser tosifret vekst innen videomarkedet i 2009.

Det har også vært litt støy rundt bonusutbetaling til ledelsen i TAA, der de kunne fått aksjer, men valgte kontantutbetaling. Mitt spørsmål til leserne er som følger: Hvis man er i en fusjonsprosess, eller at ledelsen kjenner til informasjon som kan påvirke kursen, så kan de ikke handle aksjer for de er i innside posisjon. Gjelder det når de skal få bonusaksjer også? Måtte ledelsen si nei takk til aksjer fordi de kjenner til et forestående bud på selskapet? jeg vet at teorien kan virke søkt, men jeg bare lurer på lovverket rundt dette. Innspill ønskes velkommen på diskusjonsforumet under..

17 kommentarer:

Anonym sa...

løfter litt fra low i dag ja, men ikke i grønt.
uansett blir dette et lite blaff og vil ikke endre på retningen.
Jeg vil fraråde slik strategi for sjansen for å lykkes er liten med ditto tap av penger.
husk også at lenge før slik info når oss vanlige er det kjent i markedet slik at det har som regel steget det det skal.
meglerne bruker derimot slike nyheter for å få kundene til å kjøpe aksjer slik at de kan generere inntekt.

AksjeSpekulanten sa...

.."lenge før slik info når oss vanlige".. Nyheten blir jo sluppet helt likt til alle mediekanaler, og handel på denne informasjonen før den er offentlig kjent er ulovlig. Du ser av kursutviklingen til Merck og Schering på fredag at de ikke gikk i forkant.

Unknown sa...

Ose er ved et vendepunkt. Anbefaler folk og gå i cash inntil videre. Eller har stop loss 197 på ose.

Anonym sa...

futtene steg til -88 men har nå falt tilbake til -104. viser bare det jeg hevder at dette er blaff.
det jeg vil fram til er at et stort meglerbord har mye større sjanse til å reagere i det sekund som nyheten slippes. en vanlig trader skal som regel ringe opp til sin megler for så å plassere ordren. dette tar tid og da er ofte toget som regel kjørt.

Anonym sa...

Hvorfor er dette oppkjøpet så bullish, AS? Bortsett fra for Schering Plough, da. Merck er ned over 4% pretrade, hvorfor mener du aksjen skulle gå opp på dette?

Totto

Anonym sa...

Vanlig Hedge fond strategi i slike tilfeller og gå long den underprisede og short den andre og selge like før fusjon.

-Arvin

Anonym sa...

Oppkjøpet viser at bankene kanskje er blitt mere villige til å være med på å finansiere oppkjøp. De fleste selskaper er relativt billige nå, og mange er nok ute etter å foreta oppkjøp hvis de klarer å skaffe finansiering. Dette er helt klart bull, men om det klarer å løfte børsene er en annen sak.
mvh
hansemann

Anonym sa...

Ikke for å kverulere over dette men det er bare 20% av kjøpssummen som finansieres ved lån, resten finansieres ved cash/aksjer.

Ellers har det vel vært rykter om dette oppkjøpet lenge, Schering Plough har gått 50% de siste 5 månedene.

Totto

AksjeSpekulanten sa...

Det kan jo diskuteres om fusjonen klarer å løfte hele markedet, men å diskreditere nyheten som "negativ", det er å gå for langt.

Dette løfter Schering 34-35% fra fredag, og frigjør masse penger som kan brukes på andre aksjer. I tillegg viser det vilje fra større selskaper å være aggresive på kjøpsknappen selv midt i en finanskrise!!!

Anonym sa...

Det er godt mulig det faktisk er slik AS, men det er vel like sannsynlig at de heller ønsker cash fordi de vet at aksjen er dyr?

Det er jo uansett usikkert å sitte med aksjer. Nå står de jo fritt til å hente aksjer dersom et oppkjøp ikke er i anmarsj.

Anonym sa...

Verdipairghandelloven:)
§ 8-2. Generelle regler om ansattes egenhandel

(1) Ansatte kan ikke utstede eller handle for egen regning med finansielle instrumenter som nevnt i § 2-2 første ledd nr. 4 og § 2-2 annet ledd nr. 3. Dette gjelder likevel ikke erverv av opsjoner på aksjer eller grunnfondsbevis i arbeidsgiverforetaket når opsjonene er utstedt av foretaket. Andre finansielle instrumenter, med unntak av andeler i verdipapirfond, kan avhendes tidligst 12 måneder etter ervervet.

(2) Ansatte kan ikke finansiere erverv av finansielle instrumenter ved lån som er opptatt med sikkerhet i egne finansielle instrumenter. Ansatte kan ikke selge finansielle instrumenter vedkommende ikke eier eller låne finansielle instrumenter.

(3) Departementet kan i forskrift eller ved enkeltvedtak gjøre unntak fra kravene i første og annet ledd, herunder hvilke typer finansielle instrumenter ansatte kan erverve og hvor lenge ervervede finansielle instrumenter må eies før de kan avhendes. Departementet kan videre fastsette vilkår for at minste eiertid kan fravikes.

(4) Ansatte kan ikke kjøpe finansielle instrumenter av arbeidsgiverforetaket, eller selge finansielle instrumenter til arbeidsgiverforetaket. Tilsvarende gjelder i forhold til verdipapirfond som arbeidsgiverforetaket er forvaltningsselskap for. Forbudet gjelder ikke erverv av aksjer eller grunnfondsbevis utstedt av foretaket eller rettigheter til slike aksjer eller grunnfondsbevis som er utstedt av foretaket eller erverv av andeler i verdipapirfond som forvaltes av arbeidsgiverforetaket.

(5) Ansatte skal på forhånd opplyse motparten dersom handelen foretas for den ansattes egen regning.

(6) Kredittilsynet kan gjøre unntak fra bestemmelsene i fjerde og femte ledd.

Anonym sa...

Warren Buffett tells CNBC's Becky Quick the U.S. economy has "fallen off a cliff."

Anonym sa...

Jeg tror ikke det er noe vits i å lime inn verdipapirhandelloven til AS. Som aksjemegler regner jeg med at han kan den inn og ut fra før. Det ble i alle fall vi instruert til da jeg jobbet i verdipapirforetak.

AksjeSpekulanten sa...

Ja, da kan vel du være så vennlig å informere dette forumet om ledelsen i Tandberg ikke kunne ta imot aksjer nå hvis de sitter på infomasjon som gjør at de er forhindret fra å kjøpe, som f.eks ett oppkjøp eller lignende? På forhånd takk!

Anonym sa...

Spørsmålet går vel på om denne avtalen regnes som en opsjonsavtale e.l. VPHL sier at normal utøvelse av opsjonsavtaler kan gjøres av personer i innsideposisjon uten at dette regnes som misbruk av innsideinformasjon, jmfr. §3-3(2):


§ 3-3. Misbruk av innsideinformasjon

(2) Første ledd gjelder bare ved misbruk av innsideinformasjon nevnt i § 3-2. Første ledd er ikke til hinder for normal utøvelse av tidligere inngått opsjons- eller terminkontrakt ved kontraktens utløp.

AksjeSpekulanten sa...

..det var ikke opsjonsavtaler de fikk, det var isåfall utøvelsen av opsjonene, altså ta levering av aksjene. Hvis det evt var et element av skjønn, om de kunne velge å IKKE ta de, så vil det jo være det samme som å "kjøpe" aksjer i markedet, og således regulert i forhold til om de satt i innsideposisjon.

..aksjen går i dag, og det er vel det aller viktigste :)

Anonym sa...

Jeg liker antydningen til AksjeSpekulanten her... Konsernsjef Robert Hagerty i Videokonferanseselskapet Polycom nevnte i DN i dag at "de venter tosifret vekst i videoinntekter i 2009, men ikke på samme nivå som i 2008". Altså kanskje verdien på TAA skal litt ned og styret vet dette. Men nå som Cisco skal inn på markedet, er det en slik aktør som kanskje vil kunne by på TAA. Eller vet noen hvordan det står til med det økonomien i det Silverlake-hedgefondet som det ble meldt om i fjor høst?